Contact maken in het koffiehuis

Contact in het koffiehuisReizen kan je vergelijken met een studie sociologie in de praktijk. Als je reist verlaat je huis en haard en neem je tijdelijk afstand van sociale groepen waartoe je behoort. Tijdens het reizen doe je nieuwe contacten op en maak je misschien wel deel uit van nieuwe sociale groepen. Contacten met andere reizigers zijn vaak eenvoudig gelegd, maar hoe maak je nou contact met de lokale bevolking? Ze zijn overal om je heen, maar echt contact maken, blijft lastig. Wij helpen je een handje!

De sleutel tot contact zit hem in het vinden van de goede plekken
In de koffiehuizen, kroegen, bars, eetcafés, stalletjes op straat, sportwedstrijden en andere sociale ontmoetingsplekken daar vind je gezelligheid, tijd en interesse in onderling contact. Want waar gaat het uiteindelijk om? Het uitwisselen van wie we zijn, wat we doen en vooral wat we vinden van de wereld om ons heen. Succes verzekerd als je de volgende 5 stappen toepast!

  • Stap 1: Pas je aan aan het lokale ritme. Eet men om 22:00 uur, dan is dat je diner. Is het te heet in de middag en slaapt men, neem het als voorbeeld en ga voor een dutje. De valstrik is om voor kwantiteit te gaan en je geplande bezienswaardigheden af te werken, ook al past het niet in het ritme van het land. Zodra je in hun ritme van de dag, straal je dat ook uit en merkt men dat op.
  • Stap 2: Je hebt een doel. Stap het koffiehuis in, zoek een plekje en installeer je rustig. Neem van de menukaart vooral de lokale hapjes en drankjes. Bestel niet de vertrouwde Coca Cola en een sandwich als je de kaart niet zo goed begrijpt. Ondertussen hebben de lokale mensen, zonder dat je het vaak doorhebt, jou opgemerkt en vragen zich af wie de nieuweling is. Wees niet te gehaast, want je bezoek is niet functioneel, dus beweeg langzaam en neem je tijd.
  • Stap 3: Neem een open houding aan. Laat merken dat je geniet van wat je voorgeschoteld krijgt en heb oog voor de mensen in je omgeving. Een veel gemaakte fout is dat je te veel met jezelf bent tijdens het wachten op je maaltijd. Je bent druk met een telefoon, de kaart van de stad, het schrijven van een dagboek. Zodra je oog hebt voor de activiteit om je heen (mensen die binnenlopen, obers, onderlinge humor) in het koffiehuis, merkt men op dat je openstaat voor de sociale cultuur van de lokale gemeenschap.
  • Stap 4: Je eerste contact is non-verbaal. Bingo! Jouw lach om een bepaalde situatie, die van iemand naast je, het contact met de ober, jouw vraag over een bepaald bordspel, het kan van alles zijn. Er is een eerste contact. Als je het land al kent, weet je welke non-verbale communicatie (groeten, afstanden, gebaren) gepast zijn. Vaak houden we Westerse afstand als de cultuur eigenlijk om dichtbij contact vraagt.
  • Stap 5: Houd de conversatie in beginsel lokaal. Vraag veel, maar gooi niet meteen je hele reisplanning op tafel om reisadvies te krijgen. Ook al is het onvermijdelijk om het over je thuisland te hebben en waar je naar toe reist, probeer het te hebben over zaken die je opgemerkt hebt tijdens je reis. Die bijzondere ceremonie, de prachtige kleding. Doe een rondje koffie, vraag naar de familie en vooral wat ze nou vooral doen in hun vrije tijd.

Voordat je het weet slaap je diezelfde nacht niet meer in je hostel, maar dineer je met een lokale familie, ga je naar een ceremonie en zit je de volgende dag in de backgammon competitie in het rijstveld!

Succes en vooral veel plezier!

Advertisements
Categorieën: Meet our culture | Tags: , | 2 reacties

Berichtnavigatie

2 gedachten over “Contact maken in het koffiehuis

  1. Renée de Zoete

    Wat een leuke manier van contact krijgen is voor vrouwen: handwerkje meenemen. Ga met een haakwerkje, borduurseltje of breiwerk onder de boom op het dorpsplein zitten. Eerst stromen er schoorvoetend kinderen op je af. Als je gezellig met hen omgaat, volgen de moeders en voor je het weet zit je een nieuwe breisteek te oefenen en het werk van anderen te bewonderen. Gezelligheid verzekerd.

    • Hoi Renée! Bedankt voor je leuke tip. Het is een goede aanvulling voor dit artikeltje. We zijn van plan om nog meer te gaan bloggen over tips voor het maken van lokaal contact. Mocht je nog ideeën hebben, laat ze ons dan vooral weten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.