Wandelen over zandduinen

wandelen zandduinenHet zijn één van de prachtigste bergen op aarde. Ze zijn goud-geel, oranje, rood, grijs en wisselend van kleur door de stand van de zon, de wind, bewolking en droogte. Wandelen over zandduinen geeft een gevoel van klein zijn. Je voelt de immense natuur om je heen en je bent voortdurend nieuwsgierig naar wat er achter de volgende duin te voorschijn komt.

Rechtdoor of slingeren?
De eerste paar uur  in een woestijn van zandduinen, kies je  vaak automatisch voor de kortste weg en probeer je rechtdoor de duinen over te steken. Je klimt steile hellingen op en af en zakt met je voeten diep in het rulle zand. Best vermoeiend. Om deze hoogteverschillen te vermijden, kun je natuurlijk ook om de duinen heen slingeren, maar je maakt dan wel  meer meters  dan wanneer je in een rechte lijn loopt. Wat is nu het handigst?
De natuur leert ons dat het water van rivieren altijd de makkelijkste weg kiest. Wegen slingeren om bergen om de hellingsgraad aan te kunnen. Berggeiten lopen altijd zigzaggend schuin omhoog in plaats van rechtdoor. Kortom recht omhoog een zandduin oplopen, wat onze hersenen als slim en snel zien, blijkt vaak niet de meest efficiënte manier. De waarheid ligt ergens tussen schuin lopen, zigzaggen en slingeren.

Wanneer doe je wat?

  • Schuinlopen: Bij een duinkam die in lengte een groot gebied beslaat, is het handiger om hierover schuin te lopen. Op die manier verspreid je het hoogteverschil over meer meters.
  • Zigzaggen: Kom je aan bij één grote duin, waarvan je weet dat je die rechtover móet steken? Probeer dan in een langzaam ritme een zigzaggende beweging aan te houden. Afhankelijk uiteraard of je dieren of spullen bij je hebt die de helling wel of niet aankunnen. Je gebruikt dat moment wel meer energie, maar de tijd- en afstandswinst is vele mate groter dan wanneer je eromheen zou lopen.
  • Slingeren: Loop je in een soort geul/vallei tussen middelgrote steile zandduinen? Volg dan voor zo lang mogelijk de vallei. Op die manier slinger je om deze duinen heen.

18 april vertrekt een nieuwe groep, die de Sahara Nomaden Reis gaat doen en daadwerkelijk zal wandelen over zandduinen. We zijn benieuwd naar hun belevenissen!

Advertisements
Categorieën: Hike into our culture | Tags: , | Een reactie plaatsen

Berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.