Off the eaten track: Ceviche (recept)

We hebben het hier over een heerlijk visgerechtje met bijzondere garing. Oorspronkelijk uit Peru, maar inmiddels geliefd tot ver in Mexico. De vis gaart niet door verhitting, maar in het zuur van vers limoensap. Door deze onconventionele bereidingswijze is ceviche bij ons westerlingen vrij onbekend. En dat is jammer, want het recept is eeuwenlang beproefd, het resultaat bijzonder smakelijk en je zet het zo op tafel met het recept verderop in dit artikel.

Ceviche de PescadoZoals het met veel bijzondere ervaringen op reis is, ontdek je ook nieuwe gerechten gemakkelijker via locals.In ons hostel in Cusco raakten we aan de praat met de Peruaanse zakenman Martin. Hij tipte ons ceviche en een paar restaurantjes waar we het konden eten. Die waren echter niet zo makkelijk vindbaar. Of was het, dat ze minder uitnodigend waren dan de restaurantjes afgestemd op de geneugten van de toerist? Toen onze gids tijdens de Inca Trail een aantal dagen later óók met groot enthousiasme over ceviche vertelde, zouden we er toch aan geloven. Vol goede moed togen we terug in Cusco naar het door hem aangeraden eetstalletje op de lokale markt. Daar aangekomen, visten we echter achter het net, omdat we te laat waren voor de lunch…

P1070842

Gelukkig kwam alles goed toen dezelfde Martin ons een paar dagen later in zijn woonplaats Arequipa uitnodigde voor een heerlijke lunch bij een visrestaurant, met echt alleen maar locals. Zonder enige inspraak, bestelde hij onder andere ceviche, arroz con mariscos, picante de camarones en leche de tigre. Dat waren de smaken van zijn land, die we zeker moesten proeven! En smullen werd het!

In het vervolg van onze reis hebben we nog vaak genoten van ceviche. Terug in Nederland heb ik het gerecht inmiddels een aantal keren succesvol weten te serveren aan vrienden aan de hand van het onderstaand recept. Het is voor 2 personen, maar in de vorm van een klein voorgerechtje kun je er ook zeker 4 personen een plezier mee doen.

¡Buen aproveche!

Recept: Ceviche de pescado 

Ingrediënten

 • 1 rode ui
 • 400 gram verse witte zeevisfilet (bijvoorbeeld kabeljauw)
 • 1 kwart verse gele peper (madame jeannette) of rode peper
 • 4 flinke limoenen (beslist geen citroenen!)
 • 1 half bosje verse koriander
 • 3 el olijfolie
 • zout naar smaak
 • versgemalen zwarte peper, naar smaak

Bereiding

De rode ui in flinterdunne ringen snijden. Vis in blokjes snijden. Ongeveer een kwart van de peper afsnijden, zaadlijsten en zaadjes verwijderen, en in zeer kleine stukjes snijden. De limoenen uitpersen. Koriander fijnhakken. In een platte schaal ui, vis en gele peper doen. Wat olijfolie erbij en het sap van de limoenen. Het sap moet voldoende zijn om de vis net te bedekken. Zout en zwarte peper toevoegen, en de koriander. Alles goed door elkaar roeren en ongeveer een half uur laten marineren. Je ziet dat de garing heeft plaatsgevonden doordat de vis niet meer glazig is. Bron recept

 

Advertisements
Categorieën: Taste our culture | Tags: , , , | 3 reacties

Berichtnavigatie

3 gedachten over “Off the eaten track: Ceviche (recept)

 1. Pingback: Off the eaten track: Shakshuka | Barrio Life Blog

 2. Pingback: Off the eaten track: Peruaanse Saltado | Barrio Life Blog

 3. Pingback: Off the eaten track: Patacones (recept) | Barrio Life Blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.