Vier zoenen tussen mannen

Image

Het is even wennen. Je rekent een halve kilo verse olijven af op de dorpsmarkt en ineens zie je naast je twee mannen elkaar vier zoenen geven op de wang. Nee, het is geen stel (wat misschien wel de eerste gedachte is), maar het zijn juist heel goede vrienden. Vervolgens zie je de twee weglopen… hand in hand. Bijzonder, maar het blijkt heel gebruikelijk. Hoe zit dit?

Mannen en vrouwen hebben in de Arabische wereld veel lichamelijk contact, maar alleen met personen van hetzelfde geslacht. Lijfelijk contact tussen de twee seksen wordt in het openbaar niet (of veel minder) getoond. De omgekeerde wereld vergeleken met de westerse cultuur.

Hoe leg je nu op de juiste manier contact met een local en welke manieren van groeten zijn er in Marokko? Barrio Life helpt je op weg.  Hier volgt een aantal situaties:

  • Je kent de andere persoon niet

Mannen en vrouwen groeten hetzelfde geslacht (als ze elkaar niet kennen of geen vrienden zijn) door de rechterhand uit te steken, de hand van de ander beet te pakken (men schudt de hand niet) om daarna met de vlakke hand de linkerborst aan te raken. Onderling tussen de verschillende seksen wordt dezelfde groet uitgevoerd, maar is het moment van aanraken van de andere hand korter.

  • Je groet een vriend of familielid

Bingo! Het begint met de vier zoenen, terwijl men de hand van de andere persoon vasthoudt. Daarna kan het zijn dat de twee mannen of vrouwen rustig een kwartier staan te praten, waarbij men de hand niet loslaat. Voor ons, Westerlingen, kan het wat ongemakkelijk voelen, maar in Marokko betekent dit dat de relatie tussen de twee heel goed is. Als er haast is en men blijft niet praten, dan wordt de hand losgelaten, de hand naar de linkerborst gebracht en tot slot zoenen beiden de wijsvinger van hun rechterhand.

  • Familielid 

Familieleden zijn praktisch de enige personen die het andere geslacht een zoen geven. Zo geven zonen en dochters hun ouders een zoen op de rechterwijsvinger (hand gebald) en geven ouders hun kinderen een zoen op het hoofd. Broers en zussen, afhankelijk van de familie, geven elkaar ook een zoen of hebben in ieder geval meer lichamelijk contact dan mannen en vrouwen die geen familie of relatie van elkaar zijn.

  • Nomaden en woestijnbewoners

Interessant zijn de omhelzingen, die voor woestijnbewoners de manier van groeten zijn. Het lijkt soms op de Amerikaanse manier van de “hug”, waarbij er op de rug van de andere persoon  met de hand wordt geklapt. Ook hier, net als op de Amerikaanse manier, houdt men afstand tussen de twee lichamen van de personen.

Oefening baart kunst, maar het observeren van de interactie in een theesalon of lokale markt helpt je al een goed op weg. Welke manieren van groeten uit andere streken van de wereld ken jij?

 

Advertisements
Categorieën: Meet our culture | Tags: , | Een reactie plaatsen

Berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.