Off the eaten track: Peruaanse Saltado (recept)

Opgesprongen rund en kip op tilt! Dat zijn de snelle vertalingen van de gerechten Lomo Saltado en Pollo Saltado. De term saltado had ik tot dusverre aan “gesauteerd” gelinkt en daarmee fonetisch aan zout, maar sauteren blijkt toch niet zoveel met zout te maken te hebben. Het is namelijk een kooktechniek die veel weg heeft van roerbakken, vandaar het opspringen, met als doel tot een eindproduct met juiste garing te komen in een krokante korst. In het geval van Lomo of Pollo Saltado knapperige rund of kip en groenten in een saus met onder ander soja en wijnazijn en de verrassende combinatie van friet en rijst.

Net als Ceviche en Shakshuka, de eerdere gerechten waarover ik schreef in deze serie, kwam de introductie weer van een local. In dit geval Peruaan Marco, die met zijn Engelse vriendin en zelfgemaakte sieraden door Zuid Amerika reisde. Hij nodigde ons uit mee te genieten van zijn variant met kip, Pollo Saltado, die hij aan het bereiden was in de buitenkeuken van een klein hostel in Puerto Iguazo. Als tegenprestatie vroeg hij alleen een paar literflessen Quilmes om er samen bij te drinken. Dat het om een Saltado gerecht ging, daar kwamen we pas in Peru achter, toen we het gerecht in de variant met rund, veelvuldig tegenkwamen op menukaarten van lokale restaurantjes. Het is Peruaanse gerecht met Aziatische invloeden. Invloeden waarvan de Peruaanse keuken behoorlijk doorspekt is en die leiden tot verrassend lekkere gerechten.

Ga dus vooral genieten van Lomo of Pollo Saltado. Dat kan via het onderstaande gerecht, maar ook door jezelf te trakteren op een bezoek aan bijvoorbeeld het Amsterdamse restaurant Mashua. Naast dit heerlijke gerecht en Ceviche hebben ze nog een keur aan andere Peruaanse gerechten op de kaart staan!

¡disfruta! – geniet!

Recept Lomo Saltado (2 personen)

Ingrediënten

 • twee kogelbiefstuks
 • twee teentjes knoflook
 • twee eetlepels sojasaus
 • twee eetlepes rode wijnazijn
 • zout en peper naar smaak
 • komijn
 • handje verse peterselie
 • twee vleestomaten
 • één rode ui
 • één gele peper (aji) of andere peper als die niet verkrijgbaar is (optioneel).
 • 100 gram ovenfriet of friet voor in een frituurpan
 • olijfolie
 • 2 porties witte rijst (ca. 75 gr per portie)

Bereiding

Snijd het vlees in repen van ongeveer 2 centimeter dik. Maak een marinade van geperste knoflook, sojasaus (bij voorkeur een zoute variant, dus niet ketjap manis), rode wijnazijn, wat peper en zout en een beetje komijn. Laat het vlees ongeveer een uur marineren in de koelkast.

Als het vlees bijna een uur heeft gemarineerd, kan je de oven vast voorverwarmen en water opzetten voor de rijst. Je kan natuurlijk ook gewoon een frituurpan gebruiken als je die hebt. Snij ondertussen de tomaten in repen en de rode ui in dunne ringen. Zodra het vlees lang genoeg gemarineerd heeft zorg je dat je het vlees kunt gaan bereiden, de rijst kan koken en de friet kan bakken.

Verhit een laagje olijfolie in een braadpan. Bak hierin het vlees met de marinade op hoog vuur en denk eraan het vlees te laten springen 🙂 Voor extra smaak voeg je de helft van een blokje runderbouillon toe met een klein beetje water. Niet al teveel, want dan wordt het gerecht te vochtig. Haal het vlees met de marinade na zo’n vijf minuten uit de pan, voordat het helemaal gaar is. Bak dan de rode ui in wat resterend bakvet of eventueel met nog wat olie en voeg na een paar minuten de tomaat en eventueel het pepertje toe. Blijf nu bakken tot het punt dat de tomaten uit elkaar beginnen te vallen. Vervolgens voeg je het vlees opnieuw toe om het nog een paar minuten af te bakken en het lekker knapperig van buiten is, maar mals van binnen.

Schep het vlees en de sappen uit de pan over in een kom of groot bord. Roer de friet die inmiddels klaar moet zijn door het vlees. Snipper de peterselie en strooi dit ook over het vlees. Serveer met de witte rijst en eet smakelijk!

De recepten waaraan ik het bovenstaande recept en de bereidingswijze heb ontleend, vind je hier en hier.

Advertisements
Categorieën: Taste our culture | Tags: , , | Een reactie plaatsen

Berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.