Drink like a local: Spaanse Tinto de Verano en Kalimotxo

Met het berichtje over Marokkaanse thee hadden we het al eens over lokale dranken. Maar bij Barrio Life lusten we ook best een alcoholische versnapering op z’n tijd. En op dat vlak valt nog een heleboel lokaals te ontdekken. Neem nou Spanje. Je hebt er niet alleen cerveza, Licor 43, heerlijke wijnen, sherry’s en cava’s, maar er wordt ook behoorlijk op losgemixt met rode wijn. Sangria kent vast iedereen, maar dat zal niet het geval zijn met Tinto de Verano en Kalimotxo, terwijl je deze drankjes nota bene veel sneller op tafel zet. Sommigen zullen even moeten slikken bij de ingrediënten van de Kalimoxto, maar de Tinto de Verano heeft het met de zomer in z’n naam zeker in zich om nog eens in Nederland door te breken op de terrassen. Deze zomer zal het er waarschijnlijk niet meer van komen, maar wellicht volgend jaar. Voor nu, hier in ieder geval twee lekkere recepten om thuis te maken en van te genieten in het staartje van deze zomer, of om een zomers momentje te creëren op een druilerige herfstdag of donkere winterdag. En voor degenen die nog wat moeten wennen aan de smaak van rode wijn, in Spanje gebruiken ze juist daarvoor ook dit soort mixjes.

¡Salud! – proost!

Recept Kalimotxo

Het Baskische Kalimotxo, internationaal bekend als Cocavino en in de rest van Spanje als Calimocho, bestaat, hoe verrassend, uit Coca Cola met (Spaanse) rode wijn. Het drankje is heel eenvoudig te mixen en heerlijk verfrissend aan het einde van de dag en een lekker doordrinkdrankje in het begin van de avond.

Bereiding

Vul een longdrink glas, of kan als je met meerdere bent, met ijs en voeg vervolgens gelijke hoeveelheden Coca Cola en goedkope Spaanse rode wijn toe, bijvoorbeeld uit een literpak. Knijp hier nog wat sap uit een citroen of limoen doorheen en garneer met een schijfje van de citroen, limoen of een sinaasappel.        

Meer over Kalimotxo lees je hier.

Recept Tinto Verano

Tinto de VeranoWaar in het Baskenland de Kalimoxto de overhand heeft, zul je de Tinto de Verano veel meer in de rest van Spanje vinden. Het staat simpelweg voor rode wijn (“tinto”) van de zomer (“de verano”). Ook dit drankje maak je in een handomdraai klaar, maar de keuze voor de te mixen ingrediënten loopt wat meer uiteen, omdat één van de ingrediënten, de Spaanse frisdrank La Casera, niet gemakkelijk in Nederland verkrijgbaar is. Probeer dus welke variant voor jou het zelf beste resultaat oplevert. Als je in Spanje bent, kan je Tinto de Verano ook voorgemixt in de supermarkt kopen.

Bereiding

Vul een longdrink glas of kan met ijs en vervolgens voor de helft met goedkope rode wijn. De andere helft zou je dan met La Casera moeten vullen, maar in plaats daarvan kan je Sprite of 7up mixen met koolzuurhoudend water, zoals Spa Rood. Garneer met één of twee schijfjes citroen of limoen en klaar is Kees. Voor een iets zoetere variant laat je dat mixen met Spa Rood achterwege en voeg je alleen Sprite of 7up toe. En om de keuze nog wat groter te maken, schijn je met Bitter Lemon of Fanta Lemon ook een lekker resultaat te kunnen behalen.   

Meer over Tinto de Verano lees je hier.

Advertisements
Categorieën: Taste our culture | Tags: , | Een reactie plaatsen

Berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: