De woestijn rukt op

Zaouia

Zaouia: Een droge rivierbedding op de achtergrond. Met irrigatie probeert men de palmen en een aantal veldjes met mais en alfalfa in productie te houden (voorgrond).

De Dravallei droogt langzaam uit. De eerste klap werd uitgedeeld door de bouw van een stuwmeer in Quarzazate, waardoor de Dra werd afgedamd en nog nauwelijks water krijgt aangeboden. De tweede klap kwam van de natuur zelf: Het heeft al twaalf jaar niet meer geregend in de Dravallei. De bovenloop van de Dra bevat nog water, zoals bij Zagora. De benedenloop staat echter volledig droog. Er was enkele tientallen jaren geleden nog sprake van een enorm meer in de benedenloop, het meer van Iriki, waar vogels en antilopen te spotten waren. Nu is het een immense droge vlakte en de wind heeft er vrij spel.

Het gevaar van droogte
De droogte is overal merkbaar. Met pompen en waterputten proberen de bewoners hun groenten en palmen van water te voorzien. Bij Zagora en bij Zaouia lopen we langs de aangelegde veldjes, die met water uit putten worden geïrrigeerd. Er groeit graan in de veldjes voor het maken van broden en er groeit een maissoort en alfalfa (een soort luzerne) voor het vee. Maar ook hier zie je het gevaar van droogte. Het water uit de bronnen is een beetje zout. Bij elke gietbeurt blijft er een beetje zout op de grond achter. Je kunt die witte zoutlaag op diverse plekken zien. Op een gegeven moment wordt de grond zo zout dat er niets meer groeien zal…

Wachten op regen
De droogte heeft niet alleen effect op de plantengroei. Steeds meer nomaden moeten stoppen met hun levenswijze: Er is te weinig groen om de geiten en schapen te kunnen voeden. Rondtrekken heeft geen zin meer. Noodgedwongen vestigen de Berbernomaden zich nu permanent in de Dravallei bij Zagora. Ze willen hun levenswijze niet opgeven –de woestijn blijft lonken-, maar ze kunnen niet anders dan wachten op regen. En dat doen ze inmiddels al twaalf jaar lang.

Peter Hoogervorst, reiziger Sahara Nomadenreis mei 2013

Lees ook deze blog van Peter: Het geheim van Marokkaanse thee

Advertisements
Categorieën: Discover the history of our culture | Tags: , , | 1 reactie

Berichtnavigatie

Een gedachte over “De woestijn rukt op

  1. Pingback: De Draa Vallei: een groene oase met ontelbare palmen | Barrio Life Blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.