Ontdek het ware Barcelona: Melk & Vermouth

Barrio Life staat voor reizen naar het echte lokale leven. Plekken in een land of stad ontdekken waar de ‘locals’ zijn. Maar hoe kom je erachter waar die plekken zijn? Schrijfster Sarah Breimer voert je in haar boeken door & door Milaan, door & door Parijs en (onlangs verschenen) door & door Barcelona naar bijzondere en dagelijkse plekkeDoor&door barcelona_hammenn in de stad; de plekken waar de oorspronkelijke bewoners graag zijn. De korte, meeslepende verhalen en de schitterende sfeerfoto’s (Marina Goudsblom) nemen je mee langs verborgen binnenplaatsen, historische plekken en gezellige plekjes om even neer te strijken en te genieten van de stad. Een heerlijk bladerboek en reisgids voor wie de ware stad wil ontdekken. Op Barrio Life Blog deelt Sarah een fragment uit haar boek. We nemen je mee naar de betoverende stad Barcelona.

 

When in Barcelona, do as the Barcelonians. Dat betekent dat je juist daar je kopje koffie moet gaan drinken, waar de meeste troep onder de bar ligt. De lege suikerzakjes worden veelal gewoon op de grond gegooid en zijn dus een goede indicatie om te zien of het druk is (geweest) en er dus door de locals goed gekeurde koffie in de buurt wordt geserveerd.

Door&door barcelona_lunchDrie gangen
When in Barcelona, do as the Barcelonians. Dat betekent dat je iedere dag buiten de deur met drie gangen kan lunchen, met een dagmenu waar je heel weinig voor betaalt. Dit is één van de betere overblijfselen uit de tijd van Franco, hij introduceerde het goedkope menu-van-de-dag, zodat de arbeiders tussen de middag voor een schappelijke prijs goed konden eten en daarvoor niet naar huis hoefden. Zeer efficiënt en inmiddels vooral zeer prettig want vanaf tien, elf euro kan je al heel lekker lunchen en voor een paar euro meer neemt de kwaliteit vaak ook iets toe.

Je hoeft dus niet tot de late avond – voor negen uur wordt er eigenlijk niet gegeten, al zijn veel restaurants wel al wat eerder open – te wachten om te genieten van culinair Catalaans. Onmisbaar in die keuken is de pa amb tomaquet, oftewel brood met tomaat, olie en zout als voorgerecht. Of als snack, vergezeld van stukken kaas, ansjovis en ham. In de stad tussen de bergen en de zee serveert men natuurlijk ‘vlees met vis’, zoals de combinatie kip met kreeft of gehaktballetjes met inktvis. Catalaanse surf&turf. Maar ook konijn, lam, verse vis, groenten en zwarte rijst of een mals stukje biefstuk kunnen op het menu staan. Vaak inclusief water en glas wijn. Het dagmenu is de beste aanleiding om net als de inwoners zelf de tijd te nemen voor de lunch en heel betaalbaar vreselijk te genieten .

Door&door barcelona_koffieGranja
When in Barcelona, do as the Barcelonians. Dat betekent dat je aan het einde van een doordeweekse middag een melk met veel cacao of milkshake gaat drinken, het liefst met wat zoets erbij. Er zijn genoeg bakkers waar je aan kleine tafeltjes kan aanschuiven, maar de traditionele einde-middag-snack wordt geschonken in de ouderwetse ‘granja’. De granja was vroeger een zuivelwinkel waar dames met hagelwitte schorten verse melk en eieren verkochten, afkomstig van boerderijen net buiten de stad. Daarnaast serveerden ze melk met cacao (Cacaolat), koude zoete melk van aardamandel (Orxata) en zoete snacks voor erbij. De verkoop van melk en eieren verdween, maar de lekkernijen bleven bestaan en een aantal Granja’s (ouderwetse en hippere) is nog altijd zeer populair om in de vroege vooravond wat zuivel (of koffie) en zoets te bestellen. Een glas amandelmelk, een snackje en wat vrienden of gewoon de middagkrant na een drukke dag, dat kan alleen maar goed voor je zijn.

Vermouth
When in Barcelona, do as the Barcelonians. Dat betekent dat je op zondag rond het middaguur een glas Vermouth drinkt, met een paar olijven erbij. Op weg naar de zondagse lunch met familie, die vaak pas rond twee uur begint, is het gebruikelijk om eerst af te spreken met vrienden om alvast wat te drinken en even bij te praten. Het blijft wijselijk bij maar één glas, de middag is nog lang en de lunch waarschijnlijk heerlijk en uitgebreid.

When in Barcelona, do as the Barcelonians. Als je meegaat in het ritme van de bewoners, beleef je de stad van binnenuit. En wil je nooit meer weg.

Het boek Door & Door Barcelona en de andere door & door boeken zijn verkrijgbaar bij bol.com. Lees meer over de boeken en andere leuke boekentips van Sarah op Saarsboekenplank.nl.

Advertisements
Categorieën: Explore our culture | Tags: , , , | 1 reactie

Berichtnavigatie

Een gedachte over “Ontdek het ware Barcelona: Melk & Vermouth

  1. Pingback: Ontdek het ware Parijs: Jardin du Luxembourg | Barrio Life Blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.