Kookinspiratie van 1001 houtskoolvuren en geurige tajines

Rick en José zijn de eigenaren van Etenschap Culinair Atelier. Ze geven onder meer een Marokkaanse kookworkshop. Tijdens hun reizen in Marokko hebben ze hiervoor veel culinaire inspiratie opgedaan. Als partner van Barrio Life delen ze in deze blog ervaringen en een lekker stoofrecept.

Net als de mensen achter Barrio Life ben ook ik verliefd geworden op de cultuur van Marokko, haar Arabieren, Berbers, heerlijke tajines en goddelijke Hammams. In eerste instantie bezocht ik Marokko vooral, omdat ik hoorde dat je er lekker kon eten. De cultuur van een islamitisch land leek me interessant, maar ik liep er niet warm voor. Inmiddels kijk ik uit naar alweer mijn derde bezoek aan dit betoverende land op nog geen 4 uur vliegen bij ons vandaan.

Het is zo bijzonder om als Nederlander in een land te komen waar de tijd deels heeft stilgestaan, maar waar de mensen tegelijkertijd ontzettend modern zijn. Je wordt in steden als Marrakesh omringd door mannen met ezels die karren trekken, terwijl ze op hun iPhone de nieuwste apps downloaden. Ondanks de hectiek, ik noem het levendig, kun je in Marokko wel degelijk tot rust komen. Ook heb me nergens anders in een niet westers land zo veilig gevoeld als in Marokko. Natuurlijk wil iedereen wat verkopen aan de “rijke” Europeaan. Dat kan je ze niet kwalijk nemen, maar nee is nee en wordt gerespecteerd. Tussen de marktmannen en vrouwen door kun je genieten van een waar culinair paradijs, dat naast de tajinegerechten zo veel meer te bieden heeft!

Eten is in Marokko veel meer verweven in de cultuur dan in Nederland. Vrouwen staan doorgaans de helft van de dag in de keuken om ’s avonds met het gezin lekker te eten en lang te tafelen. Het is vaak niet ingewikkeld wat ze maken, het duurt alleen lang voordat het klaar is. Probeer tijdens een bezoek bij mensen thuis aan tafel te komen, liefst zelfs in de keuken te koken. Jouw interesse in hun cultuur wordt zeker gewaardeerd. Je zult zien dat het niet heel moeilijk of verfijnd is, maar het levert altijd een verbluffend lekker resultaat op. Laat je betoveren, Marokko is mooi en de mensen geweldig!

Ben je een kookliefhebber en heb je behoefte aan een voorproefje of napret van je reis door de Sahara? Volg dan onze Marokkaanse  kookworkshop. We leren je de essentie van de Marokkaanse keuken. Je wordt ontvangen met een glaasje muntthee daarna maken we o.a. klassieke Tajine(s), lekkere (cous-cous) salades en sluiten we af met een mooi dessert. Om in de stemming te komen delen we hier alvast een recept voor een stoofpot om zelf mee aan de slag te gaan!

Eet smakelijk – Bismillah

Ingrediënten

 • 1 kg Rund of lamsvlees (stoofvlees evt met bot),
 • 1 tl Ras el Hanut
 • 1 tl Zout
 • 2,5 tl Komijn, gemalen,
 • 0,5 tl Curcuma,
 • 0,5 tl Gemberpoeder
 • 0,15 gr Saffraan
 • 7 teentjes Knoflook, In schijfjes
 • 1 Citroen, geconserveerd / gekonfijt, In partjes
 • 100 ml Olie, neutraal
 • 200 ml water

Bereiding

Meng het vlees met alle droge kruiden en doe in de “stoofpot”. Voeg de partjes geconserveerde citroen & de knoflook toe en giet de olie en het water erover. Meng goed door. Sluit de pot af met bakpapier (evt. afbinden met keukentouw) of leg een goed sluitend deksel erop. Laat het vlees gedurende minimaal 3 uur zeer zacht garen (bij voorkeur net niet koken) op laag vuur of in hete kolen van de Hammam. Lekker met cous-cous, brood en harissa.

Advertisements
Categorieën: Taste our culture | Tags: , , | Een reactie plaatsen

Berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.