Off the eaten track: Patacones (recept)

Patacones“Platanos, platanos!” Dit hoor je straatverkopers  in Centraal Amerika geregeld roepen om duidelijk te maken dat ze chips van bakbananen verkopen. Naast bananenchips worden van bakbananen (in het Spaans: platanos) ook hartige koekjes gemaakt, patacones. Deze zijn heerlijk als tussendoortje of als exotische vervanger van onze aardappelvariaties. De bakbananen die je nodig hebt om patacones te maken, koop je in Nederland gewoon in de supermarkt, bij de toko of bij de groentewinkel in je buurt.

Afgelopen zomer genoot ik op de lokale vismarkt in Panama City, el Mercado de Mariscos, weer van patacones bij een portie heerlijke Ceviche, een bijzonder visgerechtje waarover ik eerder schreef. Op de Mercado de Mariscos kwamen we speciaal voor de Ceviche, maar een Panamees stel, dat ook bij een kraampje aan het eten was, vond dat we vooral ook de verse patacones moesten proeven. En voor die tip zijn we ze zeer dankbaar, want ze waren zo lekker dat we ze nog heel vaak hebben gegeten in Panama en ik het ook een blogje waard vond om de simpele bereiding te delen.

Recept Patacones

Ingrediënten

  • Bakbananen
  • Knoflook
  • Zout
  • Water
  • Olie om in te frituren

Bereiding

Pel de bakbanaan, spoel deze af onder de kraan en snijdt ‘m in stukken tussen de 3 en 10 cm. Hoe groter je de stukken snijdt, hoe groter de patacones straks worden. Als bijgerecht of snack kies ik er meestal voor om de stukken niet groter dan 4cm te snijden, maar probeer dat vooral zelf. Let op dat je grotere stukken ook langer moet frituren. In dit recept ga ik verder uit van stukken van zo’n 3-4cm.

Verhit nu een pan met een ruime hoeveelheid olie en bestrooi de stukken met wat zout en geperste knoflook of knoflookpoeder voordat je ze voor de eerste keer frituurt. Als de stukken goudkleurig worden kan je ze uit de olie halen.

Nadat je de stukken uit de olie haalt, is het van belang ze vrijwel direct te pletten tot ongeveer een dikte van 1/2 cm. Dit kan je bijvoorbeeld doen met de onderkant van een glas. Als je te lang wacht en de patacones afkoelen, loop je de kans dat ze uit elkaar vallen als je ze plet. Vervolgens doe je ze opnieuw in de olie en zijn ze na ongeveer een minuut klaar. Laat ze voor het serveren nog even uitlekken of dep ze droog op keukenpapier. Kom je er op basis van deze aanwijzingen niet uit, bekijk dan deze video waarin een van origine Panamese dame je het stap voor stap uitlegt.  Buen aproveche!

Lokaal eten is een belangrijke ervaring binnen het reisaanbod en de reispresentaties van Barrio Life. Samen met lokale koks kiezen we de beste gerechten uit de streek, zodat elk reisdag een culinair avontuur wordt. Bij het bereiden van de maaltijden vertellen onze koks hoe de beste smaken tot stand komen. Help de koks, probeer het zelf, en verras je vrienden bij thuiskomst met de kookkunsten die je hebt opgedaan. Taste our culture and be part of it!  

Advertisements
Categorieën: Taste our culture | Tags: , | Een reactie plaatsen

Berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.