Boekentip: Het zwaard en het kruis

Het zwaard en het kruis, FlemingHeb je na onze vorige boekentip ‘De Wereldverzamelaar’ (Ilja Trojanow) al een kijkje kunnen nemen in reisboekhandel De Evenaar? Speciaal voor Barrio Life Blog tipt De Evenaar ons zo nu en dan een reisboek. Een boek waarmee je meer te weten komt over gebieden waar reizen van Barrio Life naar toe gaan. Historische gebeurtenissen, reisverhalen, bijzondere kijkjes in andere culturen. Dit keer nemen we je, in het kader van onze Sahara Nomaden Reis, mee naar de Sahara eind 19e eeuw: ‘Het zwaard en het kruis. Twee mannen en een keizerrijk van zand’ van Fergus Flemin.

Aan het einde van de 19de eeuw was de Sahara nog onbekend terrein. Het totale gebied, ongeveer zo groot als de Verenigde Staten, was grotendeels nog onontdekt. Wie wel een poging waagde, bracht het er meestal niet levend vanaf: hij overleed door uitdroging of werd slachtoffer van Touareg-bendes.

Frankrijk, dat in 1830 Algerije binnenviel, had ambitieuze plannen met de woestijn. Er was het plan om een Trans-Sahara-spoorweg aan te leggen en de rivier de Niger zou worden omgeleid, waardoor het rivierwater de woestijn in zou stromen en water uit de Middellandse Zee zou worden gebruikt om een zee in de Sahara te laten ontstaan.

Het zwaard en het kruis is een waargebeurd verhaal van twee fanatieke avonturiers die deze ambitie werkelijkheid probeerden te maken: graaf Charles de Foucault en Henro Laperrine. Beiden waren het vaderland toegewijd, maar ieder op zijn eigen manier. Foucault was een rokkenjager, een charlatan, die liggend op bed met een zilveren lepel foie gras at. Laperrine was een sobere perfectionist die leefde voor het leger. Beiden vonden hun roeping in de woestijn.

Het zwaard en het kruis is het levendige en geestige verhaal van een vergeten periode uit de koloniale geschiedenis, een verhaal van twee avonturiers met krankzinnige ambities.

Wil je het boek lezen? Neem snel een kijkje in boekwinkel De Evenaar (Amsterdam). Struin die boekenplanken af, want ze hebben zoveel moois. Benieuwd naar de Sahara Nomaden Reis van Barrio Life? Lees hier meer, bezoek eens een reispresentatie of neem contact met ons op, zodat we je meer kunnen vertellen.

Veel leesplezier!

Advertisements
Categorieën: Discover the history of our culture | Tags: , , , | Een reactie plaatsen

Berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.