Size does matter! Hoe lang is jouw tulband?

tulband-sahara-marokko-woestijn Sommigen houden van dik, anderen van dun. De één geeft de voorkeur aan wit, terwijl de ander meer houdt van kleur. Ik heb het natuurlijk over de tulband: een lange doek, ofwel sjaal, die je met een speciale techniek omvormt tot een Arabisch hoofddeksel. Mocht je denken dat je een tulband kant en klaar koopt en op je hoofd zet? Niets is minder waar! Het uitzoeken van een tulband kun je vergelijken met het kopen van een jas. Je stelt jezelf altijd twee zelfde vragen: Voor welk jaargetijde ga ik de tulband gebruiken? En, welke kleur en design past het beste bij mij?

Kleur van de tulband

Witte doeken helpen tegen de felle zon. Zonder wasmachine in de woestijn en een seizoen van zandstormen verandert wit echter al snel in geel of bruin. Waarschijnlijk voor de beroemde Toeareg’s een belangrijke reden dat zij kiezen voor blauwe sjalen en tulbanden. Reis je naar een gebied waar de lokale tulbandkleur zwart is? Dan raad ik je aan binnen dat kleurenpalet te blijven.

Hoeveel meter is het doek van de tulband?

Je hebt tulbanden van 4 tot wel 12 meter lang. Stel, je wilt je tulband als kussen gebruiken om op te slapen of je reist in maanden met een sterke zon, dan is een langere tulband (8 tot 12 meter) zeer handig. Ben je niet zo ervaren met een tulband dan is een kortere versie handiger. Het laatste dat je immers wilt, is dat je tulbandsjaal tussen de benen van je kameel verstrikt raakt! In deze video laat ik zien hoe je een tulband om je hoofd wikkelt en op welke manieren je hem kunt dragen in verschillende weersomstandigheden. Onthoud, oefening baart kunst! Succes!

Wil je een keer meemaken hoe het is om zelf een tulband te dragen? Het omdoen van een tulband is een vaste activiteit tijdens de reispresentaties van onze Sahara Nomadenreis!   

Advertisements
Categorieën: Meet our culture | Tags: , , | 2 reacties

Berichtnavigatie

2 gedachten over “Size does matter! Hoe lang is jouw tulband?

  1. Pingback: Ik ga op woestijnreis in Marokko en neem mee… | Barrio Life Blog

  2. Roeland

    De blauwe kleur bij de Touaregs heeft te maken dat daar de indigo-route door de Sahara loopt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.