Druiven voor geluk. Happy 2014!

druiven-oud-en-nieuw-spanjeIn Nederland eten we met de jaarwisseling oliebollen en appelflappen en drinken we champagne. De Spanjaarden hebben een andere traditie met oud & nieuw genaamd ‘Las uvas de la suerte‘ (druiven voor geluk). Bij elke klokslag om middernacht eet men één druif. Dit moet geluk en voorspoed brengen voor het nieuwe jaar. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat het nog best een opgave is, 12 druiven in korte tijd in de mond doen. Maar een mooi ritueel is het zeker!

Het eten van de druiven begon in 1909 toen uit Alicante een partij verse druiven aankwam, midden in de winter. Om de goede oogst te vieren, werd toen bij elke klokslag een druif gegeten. De twaalf druiven zouden te maken hebben met de twaalf klokslagen vóór middernacht, en met de twaalf maanden van het jaar erop, waarbij elke druif een maand geluk brengt. In Argentinië wordt dit ritueel op sommige plekken ook uitgevoerd, daar wordt veelal gebruik gemaakt van rozijnen (wikipedia).

Barrio Life wenst iedereen een mooi 2014 toe! Feliz ano nuevo!

Advertisements
Categorieën: Taste our culture | Tags: , | Een reactie plaatsen

Berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.