Ontdek het ware Parijs: Jardin du Luxembourg

DoorenDoorParijs3Weekendje Parijs in het vooruitzicht? Ga van de gebaande paden en ontdek het ware Parijs. Schrijfster Sarah Breimer voert je in haar boek Door&Door Parijs naar bijzondere en dagelijkse plekken in de stad; de plekken waar de oorspronkelijke bewoners graag zijn. Van de tuinmannen in Jardin du Luxembourg en de wijnbar waar je je eigen fles kunt laten vullen, naar de kleurrijke, drukke markten waar de Parijzenaars elkaar ontmoeten. Op Barrio Life Blog deelde Sarah eerder al een fragment uit haar boek Door&Door Barcelona. Dit keer nemen we je mee naar het prachtige Jardin du Luxembourg.

Onder de bomen

In de verte klinken de eerste fluitjes. De zon gaat bijna onder,  voor de parkwachters van het Jardin du Luxembourg de hoogste tijd om iedereen het park uit te vegen en de hekken te sluiten. Ze zijn erg punctueel en erg rigoureus – hard fluitend en druk zwaaiend sturen ze iedereen zonder pardon richting de uitgangen. Geen jogger die zijn late avondrondje nog even af mag maken, geen verliefd stel die nog snel de fles wijn mag leegschenken. Zodra het donker wordt, moet het park dicht zijn.

DoorenDoorParijsBootjes

Tussen de bomen van het park hangt nog steeds de aristocratische sfeer van zijn begindagen. In 1611 liet koningin Maria de Medici de tuinen aanleggen, geïnspireerd op de Boboli tuinen van Palazzo Pitti in het Italië waar zij zo naar terug verlangde. Door het hele park vind je klassieke beelden, sommigen helemaal verscholen tussen het groen. In het midden van het park, aan de voet van het Palais du Luxembourg, ligt de vijver waar houten zeilbootjes dobberen. Een enkeling laat er zijn supersnelle afstand-bestuurbare motorboot te water, maar het werkt niet. De charme zit juist in die wankele oude bootjes, die met behulp van de wind en lange stokken de vijver oversteken. En weer terug.

Groene vingers

DoorenDoorParijs4In de luwte tegen de muur van de orangerie is het zelfs in de winterzon lekker warm zitten. Binnen in die orangerie zijn tuinmannen altijd bezig met het onderhouden en kweken van planten en bomen die in de zomermaanden buiten kunnen worden gezet. Die tuinmannen van het Jardin du Luxembourg zijn befaamd vanwege hun groene vingers. Als zij geen oplossing hebben voor jouw plantenprobleem, vergeet het dan maar.

Onder de hoge bomen aan de zuidkant staat een aantal bijenkorven en bloeien de fruitbomen naast de uitgebreide kruidentuin. Hier brengen studenten van de medische en farmaceutische faculteit om de hoek hun lunchpauzes door, wellicht ter inspiratie.

Rust

DoorenDoorParijs2Jonge gezinnen wandelen er trots met de nieuwe aanwinst, au pairs zitten met het kroost in de zandbak, de oudere mensen spelen schaak en kaart aan de stenen tafels. Er wordt getennist op de banen en yoga en tai chi tussen de bomen beoefend. Er wordt gerend en gegeten, maar ook getekend, gelezen, vergaderd en geslapen. In de muziektent schettert regelmatig een fanfare, vanuit de hele wereld komen ze om hier voor de voorbijgangers op te treden.  Buurtscholen laten hier hun kinderen los voor de wekelijkse gymles. Verliefde stelletjes zitten er uren verstrengeld op een bankje, oude mannetjes spelen op de jeu de boule baan en hebben in de zomer zelfs verrijdbare kapstokken staan voor baret en jas. Voor de kinderen is er een echte ouderwetse draaimolen en een poppentheater.

De tuinen zijn een ontmoetingsplek voor jong en oud. Bankjes en vooral stoelen genoeg. Het leven lijkt er zachtjes te vertragen. Al is het maar voor even, tijdens een lunchbroodje op een bankje. Parijs komt er tot rust. Alleen de parkwachters niet.

Het boek door& door Parijs en de andere door & door boeken zijn verkrijgbaar bij de boekhandel en via Saars Boekenplank. Op deze digitale boekenplank vind je nog veel meer over de boeken en andere leuke (reis)boekentips.
 
Advertisements
Categorieën: Explore our culture | Tags: , | Een reactie plaatsen

Berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.