Moorse invloed in de keuken van Andalusië

Ajo BlancoAls men spreekt over de Moorse invloed in Spanje, is de associatie met de prachtige paleizen in Andalusische steden als Granada en Cordoba snel gemaakt. Naast deze architectonische hoogstandjes, lieten de Moren ook op culinair vlak hun sporen achter in de toch al rijke Andalusische keuken. Van Gazpacho tot toetjes en van tapas tot taart. In Andalusië kan je niet heen om de culinaire invloeden van de Moorse overheersers. Laat je verrassen door een aantal heerlijke recepten!

A la Andaluza

Een Spaans gerecht met de omschrijving a la andaluza bevat meestal een combinatie van paprika’s, tomaten en eventueel fruit. Dankzij de warmte en de vele uren zonneschijn in Andalusië is er een overvloed aan grote zoete paprika’s, sappige tomaten, zeer olierijke olijven en citrusvruchten.Verder vind je er een variatie aan fruitsoorten zoals vijgen, granaatappels, dadelpruimen en passievruchten. Vruchten die in Noord-Europa als exotisch worden beschouwd, maar hier heel gewoon zijn. Zonder Moorse overheersing zou het fruit het waarschijnlijk niet tot a la andaluza hebben geschopt.

Creatieve combinaties met vruchten en specerijen

De Moren brachten recepten mee die op creatieve wijze vlees of vis met vruchten en kruiden combineren. Dit zie je bijvoorbeeld terug in de onderstaande gerechten.

  • Cordero a la Moruna: langzaam gegaarde lamsschouder met kaneel, rozijnen en amandelen (recept)
  • Pinchos Muronos: Een heel bekende tapa, spiesjes van lam of kip met safraan en vele andere kruiden (recept)
  • Gazpacho: Deze koude soep, gemaakt van tomaat, knoflook, azijn en olijfolie is ontstaan tijdens de 800 jaar durende Arabische overheersing. In de tijd van de Moren was de tomaat nog niet geïntroduceerd in Europa en destijds was het de ajo blanco, of witte gazpacho (recept) die populair was. Het is een romige soep met onder meer amandelen, komkommer, yoghurt en knoflook. Veel rijker aan proteïne dan de huidige Gazpacho moet de soep destijds hebben gezorgd voor een verfrissende oppepper in de hete zon van het Moorse klimaat.

Tocino de CieloNagerechten in Arabische stijl

Veel nagerechten in Andalusië zijn in lijn met de Arabische stijl zoet en plakkerig. Zo ook de Tocino de Cielo. Letterlijk vertaald “hemelse spek”. Het lijkt op de veel bekendere Flan, maar de Tocino heeft een andere samenstelling, waardoor het een veel subtielere smaak heeft. Verder brachten de Moren amandelen met zich mee, die inmiddels een essentieel onderdeel zijn van de Spaanse gastronomie. De bekende Torta de Almendras mag je niet missen.

 

Smaakt dit naar meer?
Dan is de Andalusië Sultanreis misschien iets voor jou. In dit nieuwe Barrio Life avontuur reis je in het spoor van de Moor vanuit Fez in Marokko naar Granada in Spanje en steken we de Straat van Gibraltar per zeilboot over. Naast architectonische en culinaire Moorse hoogstandjes ga je uiteraard ook genieten van een heleboel ander moois en lekkernijen zoals Jamon Iberico, Sherry’s, tapas en nog veel meer.

Advertisements
Categorieën: Explore our culture, Taste our culture | Tags: , , | 1 reactie

Berichtnavigatie

Een gedachte over “Moorse invloed in de keuken van Andalusië

  1. Pingback: Paella van oorsprong Moors? | Barrio Life Blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.