Wie is de Moor?

We hebben allemaal vast wel eens een moorkop gegeten. En vroeger als kind zongen we het kinderliedje Moriaantje. Maar wie is eigenlijk die Moor en waar komt ie vandaan? In deze blog een stukje geschiedenis van meer dan duizend jaar geleden. Terug in de tijd van… de Moren.

Een machtig rijk

moren-spanjeDe Moren is de naam voor de islamitische bevolking van het middeleeuwse Spanje. Deze “Moros”, zoals ze zichzelf noemden, waren afkomstig van Arabische en Berberse stammen en vielen in het jaar 711 vanuit Marokko Spanje binnenvielen. Ze regeerden meer dan 750 jaar het land. Het  was één van de machtigste rijken ter wereld en beschikte over een enorme kennis over geneeskunde, wiskunde en astrologie.

“Een periode van ongekende welvaart en bloei van kunsten en wetenschappen. Al-Andalus, zoals het Moorse rijk heette, overschaduwde in de tiende eeuw alle andere culture centra van Europa en zelfs die van Bagdad en Byzantium. De moslims, christenen en joden slaagden er gezamenlijk in een cultuur te scheppen, waarvan wij nog steeds de vruchten plukken.” (bron: In het spoor van de Moor, H. Alders).

Moren van nu

Vandaag de dag wordt het woord Moor nog wel gebruikt, maar in een andere context. In Noord-Afrika gebruikt men de term Moren om een etnische groep aan te duiden, die vooral in Mauritanië en in delen van Marokko, de Westelijke Sahara, Algerije, Niger en Mali woont. Deze Moren zijn een mengeling van Afrikanen, Arabieren en Berbers. Op de Filipijnen, een voormalig Spaanse kolonie, wordt de lokale moslim bevolking op de zuidelijke eilanden Moros genoemd, evenals de moslims van Arabische afkomst in Sri Lanka. In Spanje gebruikt men het woord Los Moros ook nog wel, maar is het een bevooroordeeld woord voor Noord-Afrikanen in het algemeen. (Bron: wikipedia)

De reizen van Barrio Life spelen zich altijd af langs een historische route. Met de Andalusië Sultanreis gaan we terug in de tijd van de Moren. Wil je ook in de voetsporen van de Moren reizen? Kom naar één van onze reispresentaties of kijk voor reisdata en meer informatie op www.barrio-life.nl.

 

Advertisements
Categorieën: Discover the history of our culture | Tags: , | Een reactie plaatsen

Berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.